Blog

Waarom is de zon schadelijk voor mijn huid?

By 5 augustus 2019 maart 5th, 2020 No Comments
zon

Bent u ook zo aan het genieten van de zon? In Nederland zijn we dol op de zon en proberen we iedere zonnestraal mee te pakken. Helaas weten we dat de zon schadelijk is voor onze huid. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, het is enorm belangrijk om u regelmatig in te smeren! Hoe lekker deze warme zonnestralen ook aanvoelen, uiteindelijk laat het zonnetje onze huid alleen maar minder stralen doordat er zich zonneschade ontwikkelt.

Wat maakt de zon zo schadelijk?

Bijna iedereen kent de bekende UVA en UVB stralen. UVA licht is het hele jaar door aanwezig en wordt niet tegengehouden door wolken of glas, het dringt diep door tot in de lederhuid en het verouderd de huid snel. Van UVB licht worden we bruin maar, kan onze huid ook verbranden als we deze niet regelmatig insmeren met zonbescherming.

Een aantal jaar geleden is vastgesteld dat óók High Energy Visible light (HEV) schadelijk is voor de huid. HEV licht wordt verspreid door de zon, LED licht maar bevindt zich ook in het licht van de beeldschermen van smartphones, tablets en computers, apparaten waar we dagelijks veel gebruik van maken.

HEV licht is verraderlijker van UVA en UVB stralen omdat de huidschade die dit licht geeft niet direct zichtbaar is. In tegenstelling tot HEV licht geven UV stralen een huidreactie zoals roodheid en zwelling. HEV licht dringt dieper door in de huid en geeft hierdoor meer schade op lange termijn. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat herhaaldelijk blootstelling aan HEV licht kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en zelfs kanker.

Op de onderstaande afbeelding is goed zichtbaar hoe diep HEV licht de huid binnendringt t.o.v. UV licht.

Hoe ziet zonneschade er uit?

In de praktijk zien wij veel cliënten die zon beschadiging hebben opgelopen, deze schade had voorkomen kunnen worden. Er treedt niet alleen versnelde huidveroudering op, maar ook de huidstructuur veranderd, er ontstaat een doffe teint en er kunnen zich pigmentvlekken ontwikkelen. Op de onderstaande foto’s is zichtbaar hoeveel schade UV- en HEV licht kan veroorzaken aan de huid.

De zonneschade van twee tweeling zussen. De rechter zus is duidelijk meer blootgesteld aan zonlicht dan de linker zus. U kunt hier goed zien dat er pigment in het gezicht is ontstaan.

zon

Deze man werd tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur continue aan één kant van zijn gezicht blootgesteld aan de zon. Dit is duidelijk te zien aan de mate van huidveroudering.

zon

Hoe voorkom ik zonneschade?

Wij adviseren al onze cliënten de huid dagelijks in te smeren met een bescherming tegen UVA, UVB én HEV licht met een minimale SPF van 30. Het lijkt mogelijk wat overdreven als de zon niet schijnt, maar we weten nu dat UVA licht door de wolken én het raam de huid kan verouderen en HEV licht van onze smartphone onze huid dagelijks beschadigd. Ondanks de hoge zon bescherming zal de huid mooi bruin kleuren, maar op een veel veiligere manier. Het is belangrijk dat we genieten van de zon, maar mét een goede bescherming.

Lees hier meer blogs!

dermaquest

Is een chemische peeling echt zo ‘chemisch’?

| Blog, Blog - Peeling | No Comments
Is een chemische peeling echt zo 'chemisch'? Het antwoord is ´nee´. Als huidtherapeuten krijgen wij regelmatig de vraag of chemische peelings wel goed zijn voor de huid. “Iets chemisch op…
Renske Ypma

Renske Ypma kijkt terug op 15 mooie jaren Derma2Care!

| Blog | No Comments
Renske Ypma kijkt terug op 15 mooie jaren Derma2Care!  *Renske Ypma heeft dit blog in december 2017 geschreven.  In 2003 heb ik Derma2Care opgericht en opende ik mijn eerste praktijk in de…
onderkin

Zo komt u van uw onderkin af!

| Blog | No Comments
ZO KOMT U VAN UW ONDERKIN AF! Kauwgom kauwen, kusjes therapie en miauwen als een kat zijn allemaal manieren waarvan gezegd wordt dat uw onderkin verminderd. Wij geloven hier niet…
Derma2Care

Leave a Reply