Wat is Keratosis Pilaris?

Keratotis Pilaris (in het Nederlands ook wel: Anservel)  is een aandoening waarbij keratine (hoorn) niet gelijkmatig over de huid verdeeld wordt maar zich ophoopt rond de poriën van de haarzakjes. De achterliggende oorzaak hiervan is onbekend, maar waarschijnlijk genetisch bepaald.

Keratosis Pilaris kenmerkt zich door kleine rode papeltjes (bobbeltjes) die precies bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw en verheven aan. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten, maar soms kunnen bacteriën zich nestelen in de slecht uitgegroeide haarzakjes, waardoor kleine plaatselijke infecties en ontstekingen ontstaan, die resulteren in puistjes.

Keratosis Pilaris komt vooral voor op de achterzijde van de bovenarmen, maar ook op de bovenbenen, rug en wangen. Ruim 40% van de volwassenen en 60-80% van de jong volwassen heeft last van keratosis pilaris. Opvallend is dat vooral mensen met een atopische constitutie (gevoelig zijn voor ontwikkelen van eczeem en astmatische klachten) relatief vaak keratosis pilaris hebben.

keratosis pilaris derma2care

Hoe kan Keratosis Pilaris bij Derma2care behandeld worden?

Door diverse behandelmethoden en gebruik van producten kunnen de klachten t.g.v. keratosis pilaris aanzienlijk verminderd worden. Belangrijk is dat de huidbarrière wordt hersteld en dat de verstoppingen zoveel mogelijk voorkomen worden.

Om verstopping van de huid te voorkomen kan gebruik worden gemaakt van exfoliërende producten, waaronder producten die salicyluur of vitamine A zuur bevatten, zoals retinol en tretinoïne. Tevens wordt het ingrediënt niacinamide geadviseerd, zowel om te exfoliëren als om de huidbarrière te herstellen.

Behandelingen met IPL of peelings kunnen tevens worden gebruikt om de huidconditie te verbeteren en om de roodheid en ontstekingsreactie van de huid te verminderen.

Contact met Derma2care

Bent u benieuwd welke producten/behandelingen geschikt zijn om keratosis pilaris te behandelen? Neem contact met ons op. We geven u graag advies op maat.