BlogBlog - AcneBlog - ongewenste haren

Ingegroeide haren

By 13 juni 2019 juli 10th, 2019 No Comments
Ingegroeide haren

U heeft ze vast wel eens gezien, de haren die horizontaal onder de huid liggen. De haar is uitgegroeid, maar komt niet in zijn geheel door de huid heen. In eerste instantie valt het niet op, maar op een gegeven moment zal je lichaam deze haar inkapselen, om hem af te kunnen voeren. Vaak eindigt dit in een ontstekingsreactie en krijgt u last van rode bultjes, ontsierende ontstekingen, pijn en/of jeuk. Dit wordt ook wel ‘een ingegroeide haar’ genoemd. In dit blog leest u wat de oorzaken zijn van deze ingegroeide haren en wat u kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen.

Oorzaken van ingegroeide haren

Vrouwen hebben het meest last van ingegroeide haren bij de oksels en bikinilijn. Voor mannen zijn de ingegroeide haren voornamelijk een probleem bij de baardstreek. Maar waardoor ontstaat dit eigenlijk? 

Epileren
Een andere reden voor het ontstaan van ingegroeide haren is epileren. Dan.worden de haartjes er in zijn geheel uitgetrokken door middel van bijvoorbeeld hars of een pincet. De haarzakjes worden door het epileren als een elastiekje kort mee omhoog getrokken, waardoor de kans groot is dat ze vervolgens wat schuiner onder de huid komen te liggen. De haarzakjes zullen opnieuw haren produceren, maar doordat deze nu schuiner onder de huid liggen, is de kans groter dat de haren onder de huid gaan groeien. 

Krullen of kroeshaar
Alle mensen die gezegend zijn met een mooie bos krullen of kroeshaar hebben 60% meer kans op ingegroeide haren. Bij dit haartype is het kenmerkend dat het haar ingroeit in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid. Dit zorgt ook weer voor een ontstekingsreactie. Er kan roodheid, irritatie, jeuk of hyperpigmentatie ontstaan, maar er kan zelfs ook litteken- of keloïdvorming ontstaan. 

ingegroeide haren

De oplossing

Zoals eerder in dit blog werd verteld, zijn er veel tips die u kunt toepassen om minder snel ingegroeide haren te krijgen. Maar het voorkomen van ingegroeide haren kan eigenlijk maar op één manier, namelijk door permanent ontharen! Als u hier meer over wilt weten, bent u altijd welkom voor een kosteloos en vrijblijvend consult bij een van onze huidtherapeuten.  

Laserontharing en elektrische epilatie
Laserontharing is een effectieve manier om permanent van ongewenste haren af te komen. Omdat het aantal haren steeds minder wordt en de haren steeds dunner worden, neemt de kans op ingegroeide haren steeds meer af en voelt de huid zachter aan. Deze behandeling kan zowel in het gezicht als op het lichaam worden toegepast. Donkere haren worden behandeld door middel van laserontharing en grijze, witte of rode haren worden behandeld  door middel vanelektrische epilatie. 

De puistjes en comedonen die ontstaan bij de ingroeide haren zijn goed te behandelen door middel van acnetherapie. Tijdens een dieptereiniging worden al deze onzuiverheden verwijderd. Deze behandeling kan worden gecombineerd met een Chemische Peeling en/of Microdermabrasie. De huidtherapeut zal tijdens een consult ook advies geven over  de producten, die u dagelijks kunt gebruiken om deze klachten te verminderen. 

Blogs

Leave a Reply