wratjes

Er bestaan verschillende soorten wratten, steelwratjes (fibromen), ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica) en de gewone wratjes (Verruca Vulgaris) die men vaak op de handen en voeten ziet. Wratten worden veroorzaakt door een virus. Ze zijn onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. In sommige gevallen kun je er echter last hebben, zoals bij wratten onder je voetzolen. Ook om esthetische redenen, kun je ervoor kiezen om je wratten te laten verwijderen.

Voor de behandeling van wratjes, ben je bij Derma2Care aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met jou welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? Derma2Care publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Ouderdomswratten

De ouderdomswrat (Verruca Seborrhoica) is de meest voorkomende vorm van een goedaardige verhevenheid op de huid. De wrat verschijnt meestal als een bruin, zwarte wratachtige plek op de huid, maar kan ook huidkleurig zijn. Verruca Seborrhoica zijn licht verheven en kunnen ruw aanvoelen en schilferen. Ze komen voornamelijk voor op het gezicht en de romp, maar kunnen op het gehele lichaam ontstaan.

Steelwratten

Een steelwratje (fibroom) is een goedaardige verhevenheid die is opgebouwd uit bindweefsel. De meest voorkomende fibromen zijn de zogenaamde weke fibromen. Deze bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, in de liezen en op het bewegende ooglid. In mindere mate komen de harde fibromen voor. Deze bevinden zich vooral op de armen en benen en voelen aan als harde bultjes onder de huid.

Gewone wratten

Gewone wratten (verruca vulgaris) zijn verheven, bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Deze wratjes zijn besmettelijk, ze worden doorgegeven via direct lichamelijk contact met een persoon die wratten heeft. Ze komen voornamelijk voor op de vingers, handen of op de voetzool. De wratjes op de voetzool loopt je waarschijnlijk op via geïnfecteerde huidschilfers en stukjes wrat door op blote voeten in gemeenschappelijke ruimtes, zoals kleedkamers en sauna’s, rond te lopen. Meestal zijn er meerdere wratten tegelijk aanwezig. Deze gewone wratten komen veel voor, het meest in de leeftijdsgroep tussen 12 en 16 jaar.

Vrijblijvend consult

met één van onze huidtherapeuten

Zijn wratten kwaadaardig?

Nee, de 3 bovenstaande wratten zijn niet kwaadaardig. De behandeling van deze wratjes is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wel wenselijk zijn.

Hoe kun je wratjes voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je wratten niet, maar je kunt wel een aantal dingen doen om verspreiding te voorkomen.

  • Draag in openbare (zwem)badruimtes, douches, gym- of sportzalen altijd slippers of iets anders aan je voeten.
  • Droog je handen en voeten altijd goed af.
  • Deel je schoenen niet met anderen.
  • Draag goed geventileerde schoenen en katoenen sokken om zweetvoeten te voorkomen.
  • Deel geen (keuken-) handdoeken.
  • Was hand- en theedoeken op minimaal 60º.
  • Krab nooit aan wratten, juist het bovenste laagje is heel besmettelijk.
  • Als je wratten hebt, is het heel belangrijk je handen goed te wassen en drogen nadat je wratten hebt aangeraakt.
  • Plak over de wrat een pleister.
  • Niet op nagels bijten of duimzuigen.

Wratjes behandelen

Vaak worden wratten op voeten, lichaam en gezicht verwijderd door middel van cryotherapie (het bevriezen van de wrat met stikstof). De ervaring van de huidtherapeuten van Derma2Care is dat een behandeling van wratten door middel van laser en elektrocoagulatie effectiever blijkt. Oppervlakkige wratjes kun je bij Derma2Care mogelijk ook laten curetteren. Tijdens het consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je wratjes bij Derma2Care? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij jouw wratjes het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Derma2Care heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Ervaringen

“Schoon en professioneel” Goede service en duidelijk advies tijdens het consultgesprek. Er wordt schoon en professioneel behandeld. Er is ruimte om vragen te stellen

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van wratjes, biedt Derma2Care nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om beenvaatjes te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen over wratjes

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Welk resultaat kan ik verwachten?

Is de behandeling pijnlijk?

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Enkele seconden na de coagulatie behandeling kan het behandelde plekje wat roder en gevoeliger zijn en in de dagen daarna kan er eventueel een korstje ontstaan. De huidreactie wordt niet als storend ervaren.

Na ongeveer een week is de huid van de behandelde huidafwijking hersteld. Omdat het vaak om een kleine oppervlakte gaat, ondervinden onze cliënten hier nauwelijks of geen hersteltijd van. Het resultaat van de coagulatie behandeling is na enkele weken te zien, dit komt omdat het lichaam de huidafwijking zelf afbreekt.

De coagulatie behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kun je warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.

Bij coagulatie duurt de behandeling van een enkele goedaardige huidafwijking slechts 15 minuten. Een vervolgbehandeling is mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 2-3 coagulatie behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van wratjes wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen jouw zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

Tixel behandeling

Wat is het verschil tussen een ooglift en een ooglidcorrectie?

| Blog | No Comments
Wat is het verschil tussen een ooglift en een ooglidcorrectie? Bij een ooglift verstrakken we het boven en onder ooglid en verminderen we de kraaienpootjes door middel van warmte. Bij…
facial vs peeling

Facial vs Peeling

| Blog | No Comments
FACIAL VS PEELING DEZELFDE, OF TOTAAL VERSCHILLENDE BEHANDELINGEN VOOR DE HUID?De meesten van ons kennen de termen facial en een peeling wel, maar toch worden de huidtherapeuten van Derma2Care vaak…
rode huid

Hoe kom ik aan zo’n rode huid?

| Blog, Blog - Roodheid | No Comments
Hoe kom ik aan zo'n rode huid? Heeft u last van een rode huid? Dit gaat u waarschijnlijk extra storen in het najaar, wanneer de zongebruinde kleur langzaam van uw…
Derma2Care