sproeten

De meningen rondom sproeten verschillen enorm. Er zijn mensen die ze prachtig vinden en blij zijn met de ‘vrolijke’ sproetjes in het gezicht, maar er zijn ook mensen die het als storend ervaren en de sproeten willen verminderen. Deze mensen kunnen wij bij Derma2Care goed helpen.

Wij kijken tijdens een gratis consult samen met je welke behandeling voor je geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? Derma2Care publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

sproeten

Het ontstaan van sproeten?

Sproeten zijn een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid. Het zijn kleine donkere vlekjes die donkerder zijn dat de normale huidskleur. Sproeten zitten vaak op plekken die veel blootgesteld worden aan zonlicht. Denk hierbij aan het gezicht, het decolleté en de armen.

Het ontwikkelen van sproeten is genetische bepaald, mensen met een licht huidtype hebben meer sproeten dan mensen met een donkere huidskleur. Sproeten ontstaan vaak al op jonge leeftijd maar in de loop der jaren kunnen er onder invloed van zonlicht steeds meer ontstaan.
De zon is de grootste uitlokkende factor van deze bruine vlekjes. Onder invloed van de zon wordt het melaninegehalte in de huid hoger waardoor er meer pigmentophopingen ontstaan en dus meer sproetjes zichtbaar worden.

Er zijn twee verschillende soorten sproeten.

  • Epheliden. Dit zijn genetisch bepaalde sproeten en ontstaan op jonge leeftijd. Ze zitten vooral op het gezicht, armen en schouders en zijn gelijkmatig verdeeld over het gehele lichaam.
  • Solaire lentigines (Zomersproeten). Hierbij zijn de sproetjes gekomen door zonlicht maar verdwijnen ook weer als je uit de zon blijft.

Sproeten, pigmentvlekken en moedervlekken: de verschillen

Een sproet is een opeenhoping van pigment in de onderste lagen van de opperhuid en heeft meestal een doorsnee van twee tot vier millimeter. Soms zijn ze groter, met een maximale doorsnee van één centimeter. Sproeten ontstaan al op jonge leeftijd. In de loop der jaren kunnen er door zonlicht meer sproeten verschijnen. Zelfs op oudere leeftijd kun je nieuwe sproeten ontdekken. Die ontstaan door zonschade: veelvuldige verbranding van de huid op jonge leeftijd. Sproeten zijn niet kwaadaardig en dus niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Mensen met veel sproeten hebben wel een grotere kans op huidafwijkingen. Een moedervlek is ook een pigmentophoping, maar dan dieper in de huid. Moedervlekken veroorzaken over het algemeen geen problemen, maar kunnen kwaadaardig worden. Als ze groter worden, gaan jeuken of bloeden, is het van belang om naar de dokter te gaan.

Pigmentvlekken zijn leverkleurige vlekjes die vaak op latere leeftijd ontstaan. Ook pigmentvlekken nemen toe onder invloed van zonlicht, in de loop van het leven komen er steeds meer, maar ze trekken niet weg.

Wat kan ik zelf doen? Een goede huidverzorging

Het voorkomen van zomersproeten is iets gemakkelijker. Beperk blootstelling van de huid aan zonlicht en smeer altijd in met een goede zonnebrandcrème. De huidtherapeuten van Derma2Care adviseren het gebruik van een SPF van 30 of hoger omdat er vaak onvoldoende product aangebracht wordt. Als je niet voldoende aanbrengt loopt de beschermingsfactor die het product biedt al snel terug en bent je onvoldoende beschermd tegen UV-straling.

Sproeten behandelen

Sproeten kunnen bij Derma2Care goed worden behandeld door middel van o.a. lasertherapie of peelings. Tijdens een gratis consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor je het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat en lichten de verschillende mogelijkheden uitgebreid toe.

Naast sproetjes behandelen is het bij Derma2Care ook mogelijk om andere soorten pigmentvlekken te behandelen. Denk hierbij aan: ouderdomsvlekken behandelen of een zwangerschapsmasker behandeling.

Ervaringen

“Zeer zorgvuldig, professioneel en vriendelijk. ”Goede planning, resultaat, veel aandacht, initiatiefrijk. Blij met de serie laser behandelingen.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je sproeten bij Derma2Care? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een kosteloos en vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijg je advies over huidverzorging.

Derma2Care heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van sproeten, biedt Derma2Care nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen over sproeten

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Dit is afhankelijk van de behandeling die voor je het meest geschikt is. Tijdens een kosteloos consult stelt de huidtherapeut van Derma2Care een op maat gesneden behandelplan voor je op.

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je sproeten wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket heeft binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet vierkant

Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet?

| Blog, Blog - Laser | No Comments
Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet? Zo rond het voorjaar als de zon weer begint te schijnen, krijgen wij als huidtherapeuten regelmatig dezelfde vraag gesteld: “Is het veilig om…
kalknagels

Waarom crèmes & kwastjes niet helpen tegen Kalknagels!

| Blog, Blog - Schimmelnagels | No Comments
Waarom crèmes & kwastjes niet helpen tegen Kalknagels! Wist u dat 5% van de Nederlandse bevolking last heeft van Kalknagels (schimmelnagels)? Hierdoor zijn er de laatste jaren ontzettend veel crèmes…
co2 laser bij acne

CO2 laser bij acnelittekens

| Blog | No Comments
CO2 LASER BIJ ACNELITTEKENS Het is al vervelend genoeg als u last heeft van acne, laat staan dat er acnelittekens achterblijven. Helaas kan er, theoretisch gezien, na iedere pukkel een…

Plan een kosteloos consult!


IK WIL GRAAG DE DERMA2CARE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN

IK GEEF TOESTEMMING VOOR HET VERWERKEN VAN MIJN GEGEVENS*

IK GA AKKOORD MET DE PRIVACY VERKLARING VAN DERMA2CARE*Derma2Care