Rosacea

Wat is Rosacea?

Rosacea is een veelvuldig voorkomende chronische huidaandoening, die met name bij mensen met een lichte huid voorkomt. De aandoening kenmerkt zich door rode vlekken in het gelaat. Deze zijn voornamelijk gelokaliseerd op de wangen en neus, maar kan op het hele gezicht plaatsvinden. Naast deze vlekkerige roodheid kunnen ook kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) en puistjes zichtbaar zijn. Vanwege deze puistjes wordt de aandoening ook wel acne Rosacea genoemd, maar dit staat los van elkaar.

Rosacea kent verschillende stadia:

Stadium 1: blozende wangen, het blozen houdt echter soms uren aan. Op de wangen worden kleine vaatjes zichtbaar welke niet meer verdwijnen. Wanneer de gezichtshuid in aanraking komt met wind en kou of met het wassen van het gezicht kan er een prikkelende pijn optreden.

Stadium 2: in het gezicht ontstaan rode bultjes (papels) en puistjes (pustels), met name op de wangen, kin en neus. Bij acne worden er dan bacteriën aangetroffen, dit is bij acne rosacea niet het geval. Bij Rosacea is er sprake van een mijt, de Demodexmijt.

Stadium 3: er kunnen grotere pustels op de huid ontstaan en de contouren van het gezicht kunnen veranderen. Door een combinatie van een aantal processen kan de huid dik worden, waardoor phyma ontstaan. Rhinophyma komt het meest voor, dit is een verdikking van de neus.

rosacea

De oorzaak van Rosacea

De precieze oorzaak van de rode wangen is niet bekend, maar er bestaan wel verschillende theorieën over het ontstaan ervan. Een mogelijke oorzaak is een toename van de Demodexmijt in de huid. Deze mijt hebben wij van nature, maar in grote aantallen kunnen zij de ontstekingen stimuleren. Ook kunnen een aantal externe factoren een rol spelen zoals voeding, UV licht, alcohol, geneesmiddelen, hormonen, stress, overgevoeligheid en temperatuurswisselingen.

De behandeling

Kijk voor meer informatie over de behandeling van Rosacea op de behandelpagina van vaatjes.

Tarieven

Tijdens een consult zal de huidtherapeut met u bespreken welke behandeling het meest geschikt voor u is en ook de tarieven en eventueel aanvullende mogelijkheden met u doornemen. U vindt al onze tarieven op deze pagina.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze behandeling? Maak dan direct een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend consult met één van onze huidtherapeuten! U bent van harte welkom!