Wat is Acne en hoe kan het behandeld worden?

Acne, ook wel bekend als jeugd puistjes, is een aandoening van de talgklieren.  Kenmerkend zijn onzuiverheden, zoals Comedonen (mee-eters),  ontstoken Papels (rode pukkels) en/of Pustels (puistjes met een geel puskopje). Daarnaast kunnen Acne littekens ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de acne kunnen deze kenmerken in meer of mindere mate voorkomen. Voorkeurslokalisaties zijn het gezicht, de borst, de rug en de schouders.

puistjes

Er worden verschillende typen te onderscheiden. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Vulgaris: ‘Vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
 • Conglobata: Bij Conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (Infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. (Vooral jonge mannen hebben een grote kans deze vorm te ontwikkelen)
 • Ectopica (Hidradenitis Suppurativa): Ook dit is een buitenbeentje, de afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.

Wat zijn de oorzaken van puistjes?

Volgens de huidige inzichten zijn de belangrijkste factoren die puistjes veroorzaken een verhoogde talgproductie, afsluiting van de talgklieren en bacteriële kolonisatie. Daarnaast kunnen de volgende  externe factoren ook van invloed zijn op het ontstaan en/of verergeren:

 • Bij een deel van de mensen kan de zon een oorzaak zijn van het ontstaan van Acne of het verergeren hiervan. Echter ervaren de meeste mensen een verbetering nadat zij zijn blootgesteld aan de zon. Dit is vooral zo als de het gelokaliseerd is op de rug en de borst.
 • Stress
 • Hormonale veranderingen
 • Producten, zoals oliehoudende of chloorhoudende producten kunnen een rol spelen.
 • Het gebruiken van cosmetica kan het verergeren doordat deze de poriën afsluiten.
 • Verschillende geneesmiddelen. Dit is vooral het geval als het plotseling optreedt, op een ongewone plaats of op oudere leeftijd.
 • Voeding
 • Het kan ook ontstaan of verergeren door lokale irritatie of wrijving die ontstaat door bijvoorbeeld scheren.

Hoe kan acne bij Derma2care behandeld worden?

Hoe langer de aandoening bestaat en niet of onvoldoende behandeld wordt, des te groter is de kans op blijvende schade. Acne kan bij Derma2care goed behandeld worden door middel van een dieptereinigingmicrodermabrasie, één van onze peelings of een combinatie van deze behandelingen.

Onze huidtherapeuten geven u graag advies op maat of lees alvast online onze blogs om nog meer over Acne te weten te komen!

Contact met Derma2care

Wilt u een afspraak voor een Acne behandeling of een kosteloos consult? Neem contact met ons op. We helpen u er graag vanaf.