ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, of lentigo solaris, is zonschade die zich uit in een pigmentvlek. Op lichaamsdelen die veelvuldig worden blootgesteld aan zonlicht, zoals het gezicht, het decolleté, de schouders en handen, kunnen pigmentvlekken voorkomen.

Als je ouderdomsvlekken wilt behandelen, ben je bij Derma2Care aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een gratis consult samen met je welke behandeling voor je geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat. Wij zijn te bereiken op: 088 224 03 00.

Op je gemak meer lezen over de huid en mogelijke behandelingen? Derma2Care publiceert met regelmaat artikelen en blogs.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Blootstelling aan zonlicht speelt een grote rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Hoe minder (goed) de huid beschermd is met een zonnefactor of hoe vaker de huid is blootgesteld aan zonlicht des te groter is de kans dat er in de loop van de jaren ouderdomsvlekken ontstaan.

Hoewel we het ouderdomsvlekken noemen, hoeven deze pigmentvlekken niet pas op latere leeftijd te ontstaan. De kans dat ze op relatief jonge leeftijd ontstaan is groter wanneer de huid veel blootgesteld is aan zonlicht op een jonge leeftijd.

Met name bij lichte huidtypen die gemakkelijk verbranden is de kans op het ontwikkelen hiervan groter. Terwijl we deze vorm van pigmentatie bij donkere huidtypen nauwelijks zien. Ouderdomsvlekken kunnen gemakkelijk voorkomen worden door de huid goed te beschermen met een SPF30 of hoger.

De symptomen van ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, die doorgaans op de handen, in het gezicht en op het decolleté of op andere vaak aan de zon blootgestelde gebieden worden aangetroffen, zijn kleine, vlakke, donkere plekjes op de huid (lichtbruin tot zwart van kleur). Ouderdomsvlekken komen vaak voor op delen van de huid die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals de rug van de handen, het gezicht, de onderarmen, het voorhoofd en de schouders

Verschillende soorten ouderdomsvlekken

Derma2Care onderscheidt vier soorten ouderdomsvlekken:

  • Lentigo solaris. Dit zijn de meest voorkomende en meest bekende ouderdomsvlekken. Deze vlekken worden ook wel levervlekken genoemd vanwege de leverachtige kleur. Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Het meest frequent zijn ze te vinden bij lichtere huidtypes (mensen met rood haar die moeizaam kunnen bruinen). Bij de donkere huid komen levervlekken slechts bij uitzondering voor.
  • Verruca seborrhoica. Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Ze worden ook wel ouderdomswratten genoemd. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op levervlekken of zelfs op gewone moedervlekken.
  • Seniele angiomen. Deze ouderdomsvlekken zijn in tegenstelling tot levervlekken en ouderdomswratten niet bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes of ruby spots.
  • Idopathische guttate hypomelanose. Deze vlekken zijn bekend als witte ouderdomsvlekken. Witte ouderdomsvlekken zijn ronde vlekjes van ongeveer 3 – 8 mm op voornamelijk armen en benen en aan andere zon blootgestelde delen zoals het decolleté.

Ouderdomsvlekken behandelen

Een ouderdomsvlek zal helaas niet spontaan verdwijnen, een behandeling zal altijd noodzakelijk zijn. In veel gevallen zijn er maar één of enkele behandelingen nodig om de vlekken te reduceren. Derma2Care behandelt de ouderdomsvlekken o.a. door middel van IPL en lasertherapie. Tijdens het gratis consult besluiten wij in overleg met je welke behandeling voor je het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat.

Ervaringen

“Heel goed geholpen!” Ik ben heel tevreden! De behandeling ging soepel en de medewerkers van Derma2Care zijn heel goed, deskundig en aardig.

Contact

Ben je benieuwd naar de mogelijke behandeling van je ouderdomsvlekken bij Derma2Care? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 224 03 00. Tijdens een kosteloos en vrijblijvend consult krijg je meer informatie over de behandeling en bovendien een huidscan om zo precies mogelijk te bekijken hoe wij je huid het beste kunnen behandelen. Ook krijgt je advies over huidverzorging.

Derma2Care heeft 12 locaties verspreid over West en Midden Nederland, waaronder Amsterdam, Bussum, Haarlem en Utrecht.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast het behandelen van ouderdomsvlekken, biedt Derma2Care nog meer behandelingen aan. U kunt bij ons bijvoorbeeld ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van huidaandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in laserbehandelingen. Een laserbehandeling kan zowel cosmetisch als medisch worden ingezet.

Veel gestelde vragen

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Is de behandeling pijnlijk?

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Wordt mijn behandeling vergoed?

Houdt er rekening mee dat de huid zo’n 2 tot 5 dagen na de behandeling rood kan zijn en dat er zwelling kan ontstaan, met name rondom de ogen. Doorgaans zijn deze reacties na een aantal uren al verminderd/verdwenen. Ook kan er na de behandeling lokale korstvorming ontstaan, dit is na 7 tot 10 dagen genezen. Je kunt de roodheid goed camoufleren met Lycogel, vraag je huidtherapeut om advies.

De behandeling kan wat gevoelig zijn en tevens kunt u warmte voelen. De behandeling is echter doorgaans goed te verdragen.

Een vervolgbehandeling is mogelijk na 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat. Daarna zijn onderhoudsbehandelingen gewenst.

Het verschilt per zorgverzekeraar of een behandeling van je ouderdomsvlekken wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer je een aanvullend pakket hebt binnen je zorgverzekering. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Blogs

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

| Blog | No Comments
Wat is het verschil tussen couperose en rosacea? Roodheid in het gezicht is een normaal verschijnsel wat optreedt bij inspanning of door emoties. De rode kleur wat ontstaat in de…
Renske Ypma

Renske Ypma kijkt terug op 15 mooie jaren Derma2Care!

| Blog | No Comments
Renske Ypma kijkt terug op 15 mooie jaren Derma2Care!  *Renske Ypma heeft dit blog in december 2017 geschreven.  In 2003 heb ik Derma2Care opgericht en opende ik mijn eerste praktijk in de…
feiten en fabels over ontharen

Fabels en feiten over ontharen

| Blog, Blog - ongewenste haren | No Comments
Fabels en feiten over ontharen Er zijn vele methoden om van ongewenste haargroei af te komen. Er bestaan ook een hoop fabels over deze ontharingsbehandelingen. Wij hebben de meest voorkomende…
ouderdomsvlekken ouderdomsvlekken

Plan een kosteloos consult!


IK WIL GRAAG DE DERMA2CARE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN

IK GEEF TOESTEMMING VOOR HET VERWERKEN VAN MIJN GEGEVENS*

IK GA AKKOORD MET DE PRIVACY VERKLARING VAN DERMA2CARE*Derma2Care