Wat zijn littekens?

Littekens ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, des te langer duurt het genezingsproces en des te groter is de kans dat het litteken lichamelijke of cosmetische klachten geeft.

Welke type littekens zijn er?

Atrofische litteken
Bij atrofische littekens is er sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel. De huid onder het litteken is afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken. Atrofische littekens ontstaan meestal na huidbeschadigingen en na infecties zoals waterpokken of acne. Littekens ten gevolge van acne zijn vaak diep in de huid gelegen, diepe putjes, die vooral op de wangen cosmetisch storend kunnen zijn. In de loop van jaren verbeteren ze wel iets, maar verdwijnen nooit helemaal.

Atrofische littekens

Hypertrofische littekens
Een hypertrofisch of “verdikt” litteken komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden en bij mensen met een donkere huid. Dit type litteken is meestal rood, verdikt en verheven en kan ook jeuk geven of pijn doen. Een belangrijk kenmerk is echter dat de grootte van het litteken niet de begrenzingen van het oorspronkelijke verwonding overtreft.

hypertrofisch-litteken-derma2care keloid-litteken-derma2care-300x225

Littekens door acne (restacne)
Tijdens een ernstige vorm van acne kan de huid flink beschadigd worden. De huid geneest dan met littekenweefsel.

Rode vlekken
Nadat de ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende 3 tot 9 maanden rode vlekjes zichtbaar op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten. Als deze vlekjes geheel vlak zijn is er meestal geen sprake van littekenvorming.

Donkere vlekken
Zoals bij elke ontsteking van de huid die aan zonlicht wordt blootgesteld kan een donkere verkleuring ontstaan ter plekke van de acne. Bij donkerdere huidtypen en blootstelling aan zonlicht is het risico op deze donkere verkleuring, ook wel hyperpigmentatie genoemd, het grootst.

Littekenweefsel
Tijdens een ernstige vorm van acne waarbij ontstekingen zijn opgetreden, kan de huid flink beschadigd worden. De huid geneest dan met littekenweefsel.

Littekens door brandwonden
Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met extreme temperaturen (zowel hitte als kou). Hierin bestaan gradaties van ernst. De ernst van de wond en daarmee het litteken hangt af van hoe diep de huid verbrand is en hoe groot de wond is. Deze littekens kunnen erg pijnlijk zijn. Bij Derma2care kunnen wij door middel van de juiste behandelmethode(n) het littekenweefsel doorbreken en soepeler maken, waardoor de structuur verbetert en de pijn van het litteken vermindert.

Hoe kunnen littekens bij Derma2care behandeld worden?

De huidtherapeuten bij Derma2care kunnen verschillende (combinatie)behandelingen inzetten om beperkingen van littekens op te heffen en de structuur van de littekens te verbeteren.* De keuze voor behandeling hangt af van het type litteken en de klachten die u hiervan ondervindt.

Uw behandeling kan bestaan uit een fractionele laserbehandeling met de Erbium:Glass laser, Erbium:YAG laser of CO2 laser. Soms wordt IPL ingezet om de roodheid te verminderen. Naast de laserbehandelingen kunnen littekens ook behandeld worden met de Dermapen, een chemische peeling of littekenmassage.

Wilt u weten welke behandeling het meest geschikt is voor uw litteken(s)? De huidtherapeuten geven u graag advies op maat!

Contact met Derma2care

Wilt u van uw littekens af? Neem dan contact met ons op. Wij dragen graag bij aan een gezonde huid!

*Het behandelresultaat is van diverse factoren afhankelijk en is per persoon verschillend.