littekens

Een litteken kan, afhankelijk van de oorzaak, overal op het lichaam en gezicht voorkomen en is vooral vanuit cosmetisch oogpunt storend. Ook kan het een blijvende herinnering aan een vervelende gebeurtenis geven. Dit is een van de redenen waarom mensen kiezen voor het behandelen van een litteken, met of zonder laser.

Wij bieden verschillende behandelingen aan voor het verminderen van littekens, zoals laseren, peelen en microneedling met de Dermapen. Tijdens een vrijblijvend consult kijken we samen naar welke behandeling het meest geschikt is voor jou. Je kunt ons bereiken op: 088 224 03 00. Of klik hier om een afspraak te maken voor een vrijblijvend consult.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, huidziekte of operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, des te langer duurt het genezingsproces en des te groter is de kans dat het litteken lichamelijke of cosmetische klachten geeft.

Welke soorten littekens zijn er?

We onderscheiden verschillende soorten littekens. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Acnelittekens, ze kunnen ontstaan na een heftige acne en worden gekenmerkt door ‘putjes’, ‘gaatjes’ of ‘deukjes’ in de huid. Dit worden atrofische littekens genoemd. Vaak hebben deze littekens in het begin een rode of juist donkere kleur.
  • Trauma littekens of chirurgische littekens ontstaan na bijvoorbeeld een operatie of een brandwond. Deze littekens kunnen zowel atrofisch als hypertrofisch (verdikt) zijn. Daarnaast veroorzaken ze soms pijn of beperken ze het bewegen.
  • Striae littekens zijn littekens in een diepere huidlaag. De kleur van deze littekens is eerst rood-paars en wordt geleidelijk lichter dan de eigen huidskleur. Daarnaast is de structuur van striae anders dan die van de niet aangedane huid.

Vrijblijvend consult

met één van onze huidtherapeuten

Hoe worden littekens behandeld?

Littekens kunnen wij goed behandelen door middel van lasertherapiemicroneedling en chemische peelingsTijdens het consult besluiten wij in overleg welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven je graag advies op maat. Ook kun je alvast online onze blogs lezen om nog meer over littekens te weten te komen!  

Littekens behandelen met laser

Wij zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen en heeft hierdoor ook een groot aanbod aan lasers. De CO2 laser, de ErbiumGlass laser en de Erbium:YAG laser zijn alle drie geschikt voor het verminderen van de littekens. De CO2 laser is de meest intensieve laser die wij aanbieden, maar bereikt hierdoor ook het grootste resultaat.

Bij een laserbehandeling is er over het algemeen meer huidreactie dan bij de litteken behandelingen zonder laser. Hieronder zie je een beeldimpressie van littekens laseren: voor en na.

co2 laser bij acnelittekens

Littekens behandelen zonder laser

Naast littekens laseren, bieden wij ook andere littekenbehandelingen, namelijk: microneedling, IPL, chemische peelings en littekenmassages. Dit zijn allemaal goede behandelingen om littekens mee te verminderen. Deze behandelingen worden vaak ingezet bij mensen die milde littekens willen laten behandelen, zonder dat hier lang huidreactie van te zien is.

Contact

Ben je benieuwd hoe wij jouw littekens het beste kunnen verminderen? Je bent altijd welkom om langs te komen voor een vrijblijvend consult. Je kunt ons bereiken op 088 224 0300 of chat met ons via de website. Tijdens een consult kijken we samen met jou wat de meest geschikte behandeling is. Ook geven we je advies over huidverzorging.

Wij bieden nog meer behandelingen aan

Naast littekens behandelen wij ook andere huidindicaties, zoals: acne, beenvaatjes en striae. We zijn gespecialiseerd in laserbehandelingen, waarbij natuurlijk schoonheid altijd het einddoel is.

Veel gestelde vragen over littekens behandelen

Wordt mijn behandeling vergoed?

Het verschilt per zorgverzekeraar of een littekenbehandeling wordt vergoed. Meestal is dit wel het geval wanneer u een aanvullend pakket heeft binnen uw zorgverzekering. U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te informeren naar de exacte vergoeding. Bekijk hier onze tarieven.

Hoe lang duurt een behandeling?

Dit verschilt per type behandeling en het aantal mogelijke vervolgbehandelingen voor het gewenste resultaat. Tijdens het eerste kosteloze consult, stelt de specialist een behandelplan op maat voor u op.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is gevoelig. Daarom gebruiken wij in veel gevallen verdovende Emla-crème. Het verschilt per behandeling hoe gevoelig de behandeling is. Hoe intensiever we behandelen, hoe meer u van de behandeling zult voelen. U leest op de pagina’s van de verschillende behandelingen hoe andere mensen de behandeling ervaren.

Welke huidreactie kan ik verwachten?

Na een milde littekenbehandeling is de huid de dag na de behandeling nog rood, maar goed te camoufleren met bijvoorbeeld lycogel. Na een intensieve laserbehandeling is de huid na een week hersteld.

Welke huidverzorging moet ik gebruiken na de behandeling?

U kunt de huid na de behandeling het beste vet houden met bijvoorbeeld Cicaplast. Dit product is bij ons in de klinieken te koop maar kunt u ook bestellen via de webshop. Het is fijn om deze direct na de behandeling in huis te hebben om zo de velletjes tegen te gaan.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Bij een laserbehandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 3 tot 4 weken. Afhankelijk van de mate van de indicatie zijn er 3-5 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Bij bijvoorbeeld een dermapen behandeling is een vervolgbehandeling mogelijk na 2-4 weken. Afhankelijk van de indicatie zijn er gemiddeld 3-6 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Kan ik ook diepe en oude littekens weglaseren?

Oude en diepe littekens kunt u niet volledig weglaseren. Echter, met bijvoorbeeld de CO2 laser (de meest intensieve laser van dit moment) kunt u ook diepe en/of oude littekens verbeteren. De verbetering van de huid is pas langzaam waarneembaar in de weken en maanden na het herstel van de huid. Tot 6 maanden na de laatste behandeling is de productie van collageen en elastine nog actief waardoor de huid blijft verbeteren. Na deze 6 maanden stabiliseert het resultaat.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de voor en nazorg van littekenbehandelingen?

Tijdens het vrijblijvend consult stellen de specialisten van De Huidkliniek een behandelplan op maat voor u op. Tijdens dit consult wordt tevens aandacht besteed aan de specifieke voor en nazorg maatregelen die u kan treffen. Zo geldt voor veel behandelingen dat u uw huid na de behandeling het beste vet kan houden met bijvoorbeeld Cicaplast.

Blogs

huidbehandelingen voor mannen

Top 3 populairste gezichtsbehandelingen voor mannen

| Blog | No Comments
Top 3 populairste gezichtsbehandelingen voor mannen Elk jaar komen er meer mannen naar onze klinieken. Mannen vinden het steeds belangrijker om een gezonde en egale huid te hebben. Wij zijn…
rode wangen

Rode wangen: Welk type je ook hebt, het is te verhelpen

| Blog, Blog - Roodheid | No Comments
Rode wangen: Welk type je ook hebt, het is te verhelpen Gezellige rode wangen van een koude wind, door een onhandige opmerking of een spannende wedstrijd, wanneer je last hebt van chronische roodheid…
oorzaken acne

10x oorzaken van acne

| Blog, Blog - Acne | No Comments
10x oorzaken van acne Of je nu last hebt van ernstige acne, of van hier en daar een puistje: elke pukkel is er een teveel. We willen er het liefst…
Derma2Care