Wat is hyperpigmentatie?

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een ophoping van dit huidpigment. Hierdoor ontstaan plaatselijk donkere plekken in de huid. Hyperpigmentatie is een veel voorkomende klacht en op oudere leeftijd een bijkomend gevolg van het verouderingsproces.

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden. De meest voorkomende soorten zijn: ouderdomsvlekken, een zwangerschapsmasker(melasma) en post inflammatoire hyperpigmentatie, dat ontstaat na een beschadiging van de huid.

Zwangerschapsmasker-derma2care

Wat zijn de oorzaken van hyperpigmentatie?

  • Blootstelling aan de zon is de nummer 1 oorzaak van hyperpigmentatie, aangezien zonlicht  in de eerste plaats de aanmaak van melanine start. Melanine werkt als je huideigen zonbeschermer door je huid te beschermen tegen schadelijke UV straling, waarvan mensen bruin worden in de zon. Maar overmatige blootstelling aan de zon kan het proces verstoren, wat leidt tot hyperpigmentatie.Wanneer pigmentvlekken zich ontwikkelen, kan blootstelling aan de zon de pigmentvlekken erger maken door deze sproeten, ouderdomsvlekken, melasma of post-inflammatoire pigmentatie nog donkerder te maken.
  • Hormonale invloeden zijn de hoofdoorzaak van een specifieke vorm van hyperpigmentatie bekend als zwangerschapsmasker (melasma). Het komt met name vaak voor bij vrouwen, aangezien wordt aangenomen dat het opkomt wanneer het vrouwelijke hormoon oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon. Zwangerschapsmasker komt vaak op bij het gebruik van de pil. Daarnaast treft het zo vaak zwangere vrouwen dat het om die reden ook wel zwangerschapsmasker wordt genoemd.
  • Medicatie en cosmeticaproducten
  • Reactie van de huid op een ontstekingsreactie. Zoals de naam al aangeeft ontstaat post-inflammatoire hyperpigmentatie als gevolg van huidbeschadiging of ontsteking, zoals onder andere een snee, brandwond, blootstelling aan chemicaliën en acne. De huid is donkerder en heeft een afwijkende kleur nadat de wond al is geheeld.
  • Hyperpigmentatie als gevolg van ziekten, zoals auto-immuun en maag/darm ziektes, metabolische afwijking en vitamine afwijkingen. Hyperpigmentatie is ook een bijwerking van bepaalde hormonale behandelingen, chemotherapie, antibiotica en andere medicijnen.

Hoe kunnen pigmentvlekken bij Derma2care behandeld worden?

Scherp begrensde pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken, cafe au lait vlekken of poikiloderma kunnen uitstekend behandeld worden met IPL en/of laserbehandelingen.*

Een zwangerschapsmasker (melasma) is moeilijker met IPL of laser te behandelen. Met producten van ZO Medical kan melasma sterk worden verminderd.*

Benieuwd welke behandelmethode het meest geschikt is voor uw pigmentvlekken? Onze huidtherapeuten geven u graag advies op maat!

Contact met Derma2care

Wilt u van uw pigmentvlekken af? Neem contact met ons op. Wij dragen graag bij aan een gezonde en egale huid, zonder pigmentvlekken.

*Het behandelresultaat is van diverse factoren afhankelijk en is per persoon verschillend.