melasma

Melasma, of zwangerschapsmasker, is een pigmentstoornis die grillige, bruine verkleuringen in het gezicht veroorzaakt en bijna alleen bij vrouwen voorkomt. Het pigment is vooral zichtbaar op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip.

Met name in de lente- en zomermaanden wordt de pigmentatie, onder invloed van zonlicht, donkerder van kleur. De verkleuringen op de bovenlip worden vaak als vervelend ervaren en kunnen voor onzekerheid zorgen.

Hoe ontstaat melasma?

De exacte oorzaak van melasma is niet bekend. Er is wel duidelijk sprake van een overgevoeligheid van pigmentcellen en een verstoord pigmentsysteem. Mogelijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van melasma zijn:

  • Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap wordt melasma regelmatig gezien, vandaar dat het ook wel zwangerschapsmasker wordt genoemd. Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt de pigmentaanmaak gestimuleerd, wat resulteert in het ontstaan van vlekken. In veel gevallen verdwijnt het melasma na de zwangerschap vanzelf.
  • Zonlicht. Onder invloed van UV-licht wordt de pigmentaanmaak nog meer gestimuleerd. We zien regelmatig dat er melasma ontstaat na een zonvakantie, een zonnige periode of het gebruik van de zonnebank.
  • Anticonceptiepil. Net als tijdens de zwangerschap wordt de pigmentaanmaak, onder invloed van vrouwelijke hormonen, gestimuleerd bij het gebruik van de anticonceptiepil. niet alle pigmentcellen reageren gevoelig op de hormonen, waardoor er vlekkerige verkleuringen ontstaan.
  • Erfelijke factoren. Als het huidprobleem in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen hiervan groter.
  • Cosmetica. Vooral het gebruik van cosmetica of medicinale crèmes waarbij de huid gevoelig wordt voor zonlicht, vergroot de kans op het ontwikkelen van melasma.

Hoe kan melasma worden voorkomen?

Het is het beste om het ontstaan van melasma of de verergering ervan, te voorkomen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid niet meer wordt blootgesteld aan zonlicht. Wij adviseren om dagelijks een zonnebrandcrème SPF50 te gebruiken en om deze crème, bij voorkeur iedere 2 uur, opnieuw aan te brengen.

Tevens adviseren wij het gebruik van verzorgingsproducten met actieve ingrediënten, die een oplichtende werking hebben op de pigmentatie. Producten op basis van hoge concentraties vitamine C en Retinol kunnen melasma oplichten. Tijdens een kosteloos consult zal de huidtherapeute het productgebruik toelichten.

Hoe kan melasma worden behandeld?

Melasma kan bij Derma2Care goed worden behandeld door middel van o.a. lasertherapie en peelings. Tijdens het consult besluiten wij in overleg met u welke behandeling voor u het meest geschikt is. Onze huidtherapeuten geven u graag advies op maat.

Erbium:Glass laser

Button KIEZEN

Het licht van de Erbium:Glass Laser wordt door het water in de huid geabsorbeerd, waardoor er gecontroleerde schadekolommen in de huid worden gemaakt. Deze ‘schade’ geeft de huid een trigger

Peeling

Button KIEZEN

Peelings zijn vloeistoffen op basis van zuren met een lage pH-waarde. Op het moment dat een peeling op de huid wordt aangebracht, dringen deze zuren in de huidlagen. De indringdiepte is o.a. afhankelijk van de pH-waarde.

Blogs

huidveroudering vanaf je 25ste

Huidveroudering vanaf je 25ste!

| Blog, Blog - Laser, Blog - Rimpels | No Comments
Huidveroudering vanaf je 25ste! Huidveroudering is een geleidelijk proces, waarvan maar weinig mensen weten dat dit al vanaf je 25ste levensjaar start. Vanaf dat moment wordt de afbraak van collageen- en…
Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet vierkant

Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet?

| Blog, Blog - Laser | No Comments
Laserbehandelingen tijdens de zomer, veilig of niet? Zo rond het voorjaar als de zon weer begint te schijnen, krijgen wij als huidtherapeuten regelmatig dezelfde vraag gesteld: “Is het veilig om…
huidberscherming tijdens wintersport

Huidbescherming tijdens wintersport

| Blog | No Comments
HUIDBESCHERMING TIJDENS WINTERSPORT! Wie denkt dat de huid alleen door de zomerzon schade op kan lopen, heeft het mis. Juist de winterzon is fel en daarom gevaarlijk. Niet alleen tijdens…
Derma2Care